Artikler / Møterom / Velg riktig lerret!

Velg riktig lerret!

Skrevet av: Inventum

Publisert: 18.08.16 - Sist oppdatert: 13.02.20

Når du har funnet projektoren din er tiden inne for å velge lerret. Det er ingen kunst, men enkelte ting bør du ta med i betraktningen når du skal velge lerret. Her følger en liten veiledning som kan hjelpe deg med valget.

Gode råd ved valg av lerret
For øyet er det mer vennlig å ha en kant rundt lerretet. Samspillet mellom projektorens lysstyrke, kontrastnivå og oppløsning av bildet, sammen med valg av lerrets type, vil gi det optimale resultat. Det er synd å velge et dårlig lerret til en god projektor – resultatet vil da uansett bli lite godt – the weakest link. Husk at også andre lyskilder vil bli reflektert av lerretet og påvirke bildet. En god tommelfingerregel ved valg av lerretstørrelse kan være at forholdet mellom lerretets bredde og avstanden til dit man sitter skal være ca 1:3.

Og til slutt – å velge et elektrisk lerret med jevn opp/ned føring sørger for mindre slitasje og et bedre resultat over tid!


Stativlerret
Hvis lerretet skal være med deg rundt bør du velge et stativlerret. Det er en fl eksibel, portabel løsning som er enkel å ta med seg. Stativlerretter har noen klare begrensninger, men er strengt tatt det eneste alternativet dersom en ønsker et lerret som med letthet kan være med i bilen.


Montert lerret
Lerreter med tak- og veggmontering er det vanligste rundt omkring på norske møterom. Her finnes det varianter som er godt egnet for alle typer rom og romstørrelser.
Monterte lerreter kommer med og uten motor, og et lite lerret kan du fint håndtere manuelt. Ved bruk av større lerreter anbefaler vi et med motor.


Rammespent lerret
Dette brukes oftest i forbindelse med hjemmekino. Et rammespent lerret er et lerret som ofte har høy gain – det kaster mye av bildet/lyset tilbake til den som ser på. Rammespente lerret er fastmontert og rammen gir en klar avslutning av bildet.


Finn riktig størrelse
Måten å regne seg fram til riktig størrelse på, er å ta rommets lengde og dele denne på fem. For eksempel gir ti meter romlengde, to meter dukbredde. I tillegg bør du ta hensyn til projektorens plassering og tabellen som viser projektorens maksimums og minimums bildestørrelse på gitte avstander.


Formater
Lerreter kommer i tre ulike formater. Et standard lerret på 1:1 er like langt som det er bredt. Disse er godt egnet for alle typer allround bruk. I dag er standardvisninger i 16:10 format – både for film og data (powerpoint, regneark, etc.). 4:3 formatet var tidligere typisk for visninger fra PC.

Vi kan hjelpe deg å finne riktig lerret – ta kontakt!

 

Anbefalte saker:

Img 0835

Bli kjent med Inventum Narvik Kontorsenter

Inventum Narvik Kontorsenter ble etablert i oktober 2016. ...
Savo Skisse Cover

Inventumkatalogen 2019/2020

Se hele katalogen her - nå med linker ...
Unadjustednonraw Thumb 188e

Bli kjent med Inventum Kontor og Kaffe

Inventum Kontor og Kaffe er en totalleverandør innenfor ...
Kaffe

Forskjellige kaffedrikker

Det finnes mange forskjellige kaffedrikker. Her kan du ...