Artikler / Ergonomi / Hverdagstrim gir uante helsegevinster

Hverdagstrim gir uante helsegevinster

Skrevet av: Inventum

Publisert: 31.01.18 - Sist oppdatert: 13.02.20

Helsegevinstene du kan oppnå med lav intensitets – fysisk arbeid, er større enn tidligere antatt. Fysisk arbeid som inkluderer det å stå, gå eller utføre husarbeid, har lenge vært undervurdert, og det viser seg nå at du kan få store helsegevinster av små enkle grep i hverdagen. Ved å erstatte en halvtimes stillesitting om dagen med hverdagsaktiviteter, reduserer du risikoen for å dø av hjertesykdommer med 24 prosent.

En studie gjort av Karolinska Institutet i Sverige viser til helsegevinstene du kan oppnå ved lav intensitets fysisk arbeid , skriver forskning.se. Hjerte/karsykdommer er den sykdomsgruppa som forårsaker flest dødsfall i Sverige per dags dato. Det er kjent fra før at moderat til intensiv fysisk aktivitet reduserer risikoen for hjerte/karsykdommer, mens nytten av fysisk aktivitet på lav intensitet har vært mer omdiskutert.

Objektive målemetoder

Forskerne analyserte hvordan ulike nivåer av fysisk aktivitet hos 1200 personer over hele Sverige påvirket dødeligheten i blant annet hjerte/karsykdommer 15 år senere. Data ble hentet inn fra den såkalte ABC-studien (Attitude, Behaviour and Change). Der deltakernes aktivitetsnivå ble målt ved hjelp av bevegelsessensorer og siden sammenliknet med informasjon om dødsfall og dødsårsak fra svenske register.

– Dette er en unik studie ettersom vi med objektive målemetoder har kunnet følge et stort antall menneskers fysiske aktivitet i opptil 15 år. I tidligere studier har man spurt om fysisk aktivitetsnivå, men det kan føre til feilrapportering. Dette fordi det er vanskelig å huske eksakt hvor lenge du har sittet stille og hvor mye du har beveget på deg, sier Maria Hagströmer, universitetslektor ved Karolinska Institutet og ansvarlig for studien.

Hverdagsaktivitet beskytter hjertet effektivt

Ifølge studien er helsegevinstene store. Ikke bare for fysisk aktivitet med moderat eller høy intensitet, men også for fysisk aktivitet med lav intensitet (hverdagsaktivitet). Ved å erstatte en halvtimes stillesitting om dagen med hverdagsaktivitet, reduseres risikoen for å dø av hjerte/karsykdommer med 24 prosent.

Å erstatte stillesitting med fysisk aktivitet på minst moderat intensitetsnivå, som tilsvarer en rask spasertur eller trening med høyere intensitet, hadde større påvirkning på risikoen for å dø av hjerte/karsykdommer. Ti minutters moderat til intensiv fysisk aktivitet om dagen reduserer tilsvarende risikoen med 38 prosent, mens 30 minutter om dagen reduserer risikoen med hele 77 prosent, ifølge beregningene.

I studien ble det justert for andre faktorer som kan påvirke resultatet, som alder, kjønn, røyking, utdanningsnivå og tidligere sykdommer.

– I en tidligere studie er det påvist at personer som sitter stille i mer enn ti timer pr. dag, har 2,5 ganger høyere risiko for å dø for tidlig, sammenliknet med personer som sitter stille i mindre enn 6,5 timer hver dag, sier Ing-Mari Dohrn ved Karolinska Institutet og førsteforfatter til studien i Clinical Epidemiology.

Les mer om studien her.

Vi kan hjelpe deg til en mer aktiv hverdag på kontoret. Vi har et stort utvalg av ergonomiske produkter som du finner her. 

Anbefalte saker:

Img 0835

Bli kjent med Inventum Narvik Kontorsenter

Inventum Narvik Kontorsenter ble etablert i oktober 2016. ...
Savo Skisse Cover

Inventumkatalogen 2019/2020

Se hele katalogen her - nå med linker ...
Unadjustednonraw Thumb 188e

Bli kjent med Inventum Kontor og Kaffe

Inventum Kontor og Kaffe er en totalleverandør innenfor ...
Kaffe

Forskjellige kaffedrikker

Det finnes mange forskjellige kaffedrikker. Her kan du ...